Wat is bekisting?

Een bekisting is de mal of vorm waarin het beton wordt gestort. het deel van de bekisting dat direkt met het beton in aanraking komt, noemt men de contactbekisting en deze kan bestaan uit beton, plastic en/of multiplex. Een bekisting moet voorkomen dat er cementwater weg kan lopen er te weinig water overblijft voor het uitharden van de betonspecie. Een bekisting moet ook de druk van de betonspecie opnemen.

Hoe hoger de wand hoe groter de druk van de betonspecie. Wanneer beton direct op de grond wordt gestort, zal men een werkvloer van beton maken of een laag folie neerleggen. Plastic folie kan alleen toegepast worden bij goede grondslag, anders drukken de dekkingsblokjes door de folie in de ondergrond met het resultaat geen betondekking.

Voor een vloerbekisting op een verdieping zal het oppervlak van de contactbekisting bestaan uit multiplex en baddinghout. Het multiplex moet voorzien zijn van minimaal eenzijdige coating en moet voor het storten van het beton geolied worden. Dit om aanhechting van het beton te voorkomen.

    Dit bericht is geplaatst in Betonwerk. Bookmark de permalink.

    Reacties zijn gesloten.