Waartegen isoleren?

Isoleren betekend letterlijk afzonderen. Om bewoners en gebruikers te beschermen tegen vocht, wind, koude en geluid worden isolerende maatregelen getroffen.

- Vocht
Het begrip vocht kunnen we  onderscheiden in neerslag (regen en sneeuw), in bouwvocht, in optrekkend vocht en woonvocht.
-Neerslag is duidelijk, het regent veel in Nederland en daarom moeten we constructies maken die waterdicht (daar waar mens blijven) of regenwerend zijn (bergingen, trappehuizen). Lekkages ontstaan niet door neerslag alleen, bijna alle lekkages ontstaan door de combinatie wind en neerslag.
-Bouwvocht is het vocht dat tijdens de bouw in de woning of in het gebouw gebracht wordt. Voor een woning gaat het om een hoeveelheid van 2000-4000 liter. Dit vocht zal gedurende het eerste stookseizoen door ventilatie langzaam verdwijnen. Te snel drogen (door hoog stoken) is af te raden omdat dan snel krimpscheuren ontstaan
- Optrekkend vocht is afkomstig uit de grond. Wanneer de fundering gemaakt wordt van poreus materiaal (baksteen) is de kans aanwezig dat door opzuiging vocht de woning binnendringt.
-Woonvocht wordt geproduceerd door de gebruikers van de woning. Vooral wassen, wasdroger  eten koken, platen en de mensen zelf leveren grote bijdragen. In een gemiddeld gezin wordt dagelijks ongeveer 10 kilogram waterdamp geproduceerd. Als deze waterdamp afgekoeld zou worden tot water is dat dus 10 liter water.

-Koude
Omdat het buiten een groot gedeelte van het jaar beduidend kouder is dan binnen, zal het noodzakelijk zijn bewoners en gebruikers tegen deze koude te beschermen (te isoleren). Goed isoleren houdt in dat niet één stukje wordt overgeslagen want dat is een koudebrug en dat leidt weer vaak tot vochtklachten. Grote afkoeling wordt veroorzaakt door de wind. Een gebouw dat niet goed tochtdicht is en niet goed geïsoleerd wordt tegen wind, zal niet comfortabel zijn en veel warmte verliezen.

-Geluid
Isoleren tegen geluid is belangrijk, omdat teveel geluid in de woning of het gebouw schadelijk is voor de gezondheid en als zeer storend wordt ervaren. Bovendien zal geluidsoverlast de arbeidsproduktiviteit in kantoren en fabrieken doen afnemen. Geluid komt niet alleen van buitenaf, geluid komt ook uit naastliggende gebouwen of gewoningen of geluid is afkomstig uit de woning of het gebouw zelf dient geen overlast te veroorzaken.

    Dit bericht is geplaatst in Isoleren. Bookmark de permalink.

    Reacties zijn gesloten.