Tip! Het verwijderen van behang

Het verwijderen van behang klinkt moeilijker dan het is. Deze klus is gemakkelijk met enkele gereedschappen uit te voeren. Hieronder zult u een duidelijke beschrijving vinden met enkele tips voor het gemakkelijk verwijderen van uw behang. Er staan verschillende soorten behang beschreven zodat ook úw muur snel voorzien kan worden van een nieuw kleurtje!

Wat heeft u nodig?

 • Een plamuurmes
 • Een hobby mes
 • Een spons en een emmer
 • Een blokkwast
 • Een harde borstel
 • Een schuurblok
 • Een stoomapparaat
 • Een trapje

Het voorbereiden van de klus
Wij raden u aan om te zorgen voor extra materialen zoals afdekzeil en eventuele afplak materialen. Met deze materialen kunt u stopcontacten afplakken en voorkomt u waterschade omdat het verwijderen van behang veel water en restanten geeft. Ter voorbereiding is het verstandig om meubels te verplaatsen en de verzekeringsgroep (van de kamer waarin u werkt) af te sluiten in de meterkast.

Afweekmiddel
Voor kleinere muren wordt in het algemeen afweekmiddel gebruikt. Volg de instructies op de verpakking om deze op de juiste manier te verdunnen. Het afweekmiddel dient ruim aangebracht te worden op de muur, gebruik hiervoor een blokkwast. Laat het afweekmiddel vervolgens enkele minuten intrekken. Gebruik een (breed) plamuurmes om het behang af te steken. Maak na afloop goed schoon met water en een harde borstel.
Er is kans dat er scheuren en beschadigingen in de muur zitten, vul deze op met muurvuller. Doe dit ook voor naden tussen gipsplaten met nadenvuller. Laat deze vervolgens drogen. Na het drogen is het belangrijk om de oneffenheden goed weg te schuren zodat deze niet zichtbaar zijn in de ondergrond.

Behang van licht papier
Gebruik een spijkerrol om kleine gaatjes in het behang te maken, of gebruik een mes en maak kerfjes in het behang. Gebruik een oplossing van afweekmiddel en warm water om het behang te bestrijken, laat dit enkele minuten intrekken. Het afweekmiddel kunt u aanbrengen met een spons of (schone) borstel. Gebruik een breed plamuurmes om het papier af te steken en schuur de behangresten weg.

Behang van zwaar papier
Gebruik een spijkerrol om kleine gaatjes in het behang te maken. Hierna kunt u gemakkelijk met een stoommachine stomen. Het stomen zorgt ervoor dat er stoom achter het behang komt. Het resultaat is dat het behang veel sneller en gemakkelijk loslaat. Wij raden u aan om deze werkwijze zeker te gebruiken bij geschilderd behang, dit laat namelijk geen vocht door.

Vinylbehang
Vinylbehang zal in lagen loslaten omdat deze uit twee lagen bestaat. De bovenlaag is zonder afweekmiddel los te maken van de onderlaag. Op de onderlaag kunt u weer behangen. Wilt u alles verwijderen? Gebruik dan een staalborstel (of spijkerrol) en een stoomapparaat om ook de onderlaag te verwijderen.

Vliesbehang
Vliesbehang is gemakkelijk van de muur te scheuren, hiervoor geen uitleg verreist. 

Glasvezelbehang
Begin met het maken van gaatjes of een inkeping in het behang. Hiervoor kunt u een (zwaardere) perforatieroller gebruiker, dit zal het proces versnellen. Gebruik heet water om het behang door te weken, hiervoor kan een spons gebruikt worden. In de meeste gevallen is glasvezelbehang overgeschilderd met Latex, wat waterdicht is. Dit zorgt ervoor dat het afweken en stomen wat moeilijker kan zijn. In dit geval is schuren de enige optie.

Tijdbesparende tip: Schilder het behang over met de gewenste kleur i.p.v. het verwijderen ervan. Dit zal u veel tijd besparen!

Geverfd behang
Muren die zijn overgeschilderd met acrylverf kunt u afdoen met zeepsop met daarin een ontvetter. U kunt de hechting bevorderen door te schuren op plaatsen waar de verf loslaat.

Tip: Bewerk hierna uw muren met een primer.  

Stoomapparaat
Stoomapparaten zijn aan te raden bij grote oppervlakken. U dient het stoomapparaat te vullen met water, wacht vervolgens totdat het water op de juiste temperatuur is. Houdt de stoommond enkele minuten op de zelfde plek en start bovenaan in een hoek met stomen. U zult merken dat het behang zacht wordt en gemakkelijk los te steken is met een breed plamuurmes. Doe dit zorgvuldig, anders ontstaan er putjes in de muur die u weer moet vullen. Water afkomstig uit het stoomapparaat zal langs de muur sijpelen wanneer u van boven naar onder werkt. Wij raden u dus aan om van boven naar onder te werken zodat het behang snel zal bevochtigen. Zodra de lijm gemakkelijk oplost, kunt u met een plamuurmes grote lappen van de muur trekken. Verwijder na afloop de resten behang en lijm met schuurpapier.

Afwerking
Na afloop blijven er altijd wat kleine plekken met restanten over. Schuur deze plekken met een schuurspons of steek het los met een plamuurmes. Gebruik muurvuller om eventuele putjes of gaten glad te strijken.

 

 

 

  Dit bericht is geplaatst in Muren & Wanden. Bookmark de permalink.

  Reacties zijn gesloten.