Keuze van sloopmethode

De keuze van de sloopmethode bij renovatie is in de meest voorkomende gevallen handmatig slopen met een beperkte mechanische inzet. Dit om beschadiging aan de te handhaven constructie-onderdelen te voorkomen.

Het sloopwerk wordt zo mogelijk in omgekeerde volgorde uitgevoerd van die welke bij het bouwen van een woning of ander gebouw is gebruikt.
Met handkracht, met behulp van mokers en breekijzers, worden de te slopen onderdelen uit het sloop object verwijderd. Het betreft voornamelijk het wegbreken van muren, vloeren, balklagen, het maken van sparingen ten behoeve van het aanbrengen van kozijnen, deuren, liften, trappen enzovoorts en het slopen van pleisterwerk.

-Hand- en slagkracht
Bij het wegbreken van gemetselde muren of het maken van sparingen is hakken de meest gebruikelijke sloopmethode. Hierbij wordt gebruik gemaakt van spits- of wigvorming geput gereedschap, dat door middel van lichamelijke of mechanische kracht in het te slopen metselwerk wordt gedreven. Het breekvermogen wordt bepaald door de druk- en slagkracht die door of  op dit spits- of wigvorming gereedschap wordt uitgeoefend

- Hand- en breekkracht
Bij het vewijderen van houten vloeren, of het uitbreken van kozijnen in bestaand metselwerk wordt het breekvermogen niet opgebouwd door druk-, en slagkracht.
het gereedschap wordt met kracht tussen kozijn en metselwerk gestoten of geslagen; de brekende werking berust op de kracht die ontstaat door de hefboomwerking op het gereedschap.

De bij het slopen te gebruiken gereedschappen bestaan uit:
- vuist en handbeitel
- voorhamer met beitel en beiteltang
- stootijzer
- koevoet
- vloervork
- lichte mechanische sloophamer

 

    Dit bericht is geplaatst in Stut- en stempelwerk. Bookmark de permalink.

    Reacties zijn gesloten.