Het verwerken van isolatiemateriaal

Minerale wol (steen- en glaswol) vraagt om zorgvuldige opslag en transport. In de fabriek wordt het materiaal voor veel toepassingen waterafstoten behandeld. Door ruwe behandeling op de bouwplaats breken de vezels en de water-afstotendheid wordt daardoor minder. Ook harde isolatieplaten zoals polystyreen, pur, cellulair glas dienen zorgvuldig behandeld te worden gerepareerd. Restmateriaal dient verzameld te worden. De leveranciers van inerale wol nemen het weer terug voor hergebruik. Voor het verwerken van isolatie-materialen zijn in de buitenlucht gen persoonlijke beschermende maatregelen nodig. Hooguit worden bij het verwerken van minerale wol handschoenen aangetrokken. In besloten ruimten is het verstandig ee mondmasker te dragen vanwege de stofontwikkeling. In de toekomst worden daarom ook verplakte isolatieplaten verwacht waarbij de stofontwikkeling tot een minimum wordt beperkt. De vezelfs van de inerale wol lijken niet op die van asbest en hebben ook niet de ziekteverwerkende eigenschappen.

Als gereedschap worden door de leveranciers van minerale wol messen geleverd. De messen worden in een duwende beweging door het materiaal gehaald, nadat langs een rechtse lat een insnijding is gemaakt. Voor harde isolatieplaten is een zaag en/of mes noodzakelijk. Ook hier is maatvoering zeer belangrijk. Bij het minerale wol wordt met een overmaat van 5 mm gewerkt, de platen worden dan straks tegen elkaar gedrukt, zodat naden worden voorkomen. Harde platen worden op de precieze maat gezaagd. Mocht er toch een naad ontstaan tussen de platen onderling of tegen kozijnen, dan dient deze naad gedicht te worden. Bij harde platen wordt door meestal Pur-schuim voor gebruikt.

Voor het aanbrengen van de lucht-dichtheid verbeterende maatregelen, zoals kunstrubberen banden, compressiebanden, Pur-schuim, kit en dergelijke, zijn vanzelfsprekend nietmachines, hamers en kitspuiten noodzakelijk.

    Dit bericht is geplaatst in Isoleren. Bookmark de permalink.

    Reacties zijn gesloten.