Het maken van een doorbraak in een dragende binnenmuur

Het stempelwerk voor het opvangen van een balkdragende binnenmuur is in het algemeen niet moeilijker dan van een nietdragende binnenmuur. Hoewel de optredende belastingskrachten aanzienlijk hoger zijn, kan via de stempelconstructie op dezelfde wijze worden samengesteld. De stalen balk dient te worden vervangen door een stalen portaal.

Het stalen portaal is een constructie die bestaat uit twee kolommen verbonden door een bovenregel. De functie van het stalen portaal is primair het weerstand bieden aan krachten die op de dragende binnenmuur werken, zoals het eigen gewicht van de bouwconstructie en de veranderlijke belasting. Het stalen portaal moet stabiel en stijf zijn en brengt deze krachten over de naar de onderliggende constructie of de vaste grondslag.

Bij het opvangen van een balkdragende binnenmuur kan het voorkomen dat de vloer, waarop de stempelconstructie wordt geplaatst, niet voldoende draagkrachtig is. In dat geval moet tot op de vaste grondslag worden doorgestempeld. Bij het doorstempelen kunnen we als volgt te werk gaan. Wij verwijderen een aantal vloerdelen, zodat er voldoende werkruimte ontstaat om korte stopblokken tussen de balken onder de vloer te steken. De wijze van onderstoppen van de balklaag is afhankelijk van de hoogte tussen de bodemafsluiting en de onderkant van de balklaag (de kruipruimte). In ons voorbeeld plaatsen we één stopblok op de grond en één tegen de onderkant van de balken. De ruimte tussen de stopblokken bullen we op met houten wiggen, die met steekspijkers worden vastgezet. Hierna worden de vloerdelen weer aangebracht en wordt boven de ondersteuning, op de vloer, een doorgaande slof gelegd. Hierop worden de stalen stempels geplaatst. Tegen de onderkant van de verdiepingsbalken een slof plaatsen en de stempels nauwkeurig afstellen. Het onderstoppen van balklagen in een kruipruimte kan op diverse manieren gebeuren.

    Dit bericht is geplaatst in Betonwerk. Bookmark de permalink.

    Reacties zijn gesloten.