Zolder isoleren

Bouwmaterialen Forums Isoleren Zolder isoleren

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  ivo 11 jaren, 2 maanden geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #67

  Charlie
  Participant

  Hallo!

  Ik wil graag mijn zolder isoleren. Hoe kan ik dit het beste doen?

  Charlie

   

  #296

  ivo
  Sleutel Meester

  Hallo Charlie,
  Het spijt ons zeer voor dit late bericht maar er was iets misgegaan met onze server waardoor er enkele berichten niet zijn binnengekomen. U bericht hebben wij net pas ontvangen. Nogmaals excuses hiervoor.
  Als antwoord op uw vraag kunt u het beste het volgende doen:

  Uw benodigdheden:
  Isolatiemateriaal (glaswol of steenwol, liefst zo dik mogelijk)
  Rachels (kopmaat 60×22)
  Boormachine
  Dakfolie
  Nietpistool
  Zaagtafel
  Schroeven (40×40)
  Pur of isolatieschuim

  Stap 1: Zoek je materialen bij elkaar. Als klusser is het fijn om alles eerst goed uit te zoeken voor je aan de slag gaat. Bereken daarom vooraf hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt en bestel dit op tijd.

  Stap 2: Plaats je verticale rachels. Als je je zolder wilt isoleren, zul je eerst een frame moeten maken waar het isolatie achter geplaatst kan worden. Dat doe je met behulp van tengels of rachels; latten met een kopmaat van 60×22. Andere maten kunnen natuurlijk ook, maar deze werken erg prettig naar ervaring. Zet eerst om de 60 centimeter een rachel vast op zowel de bovenste als de onderste balk van je zolder. Als het goed is steken die wat uit, waardoor je straks voldoende ruimte hebt voor je isolatiemateriaal. Controleer dit wel vooraf en plaats de verticale latten wat verder naar voren als dat nodig is. Let erop dat je de 60 cm telt vanaf het midden van de ene lat tot het midden van de andere lat: hart tot hart. Controleer met de waterpas of de lat ook daadwerkelijk recht staat.

  Stap 3: Plaats de horizontale rachels. Als alles verticale rachels goed zitten kun je door met de horizontale rachels. Die plaats je van boven naar beneden met een hart to hart afstand van 30 centimeter. Dit zorgt voor extra versteviging. Deze klus kan best lastig zijn zonder hulp dus vraag wat extra hulp!

  Stap 4: Stel je rachelwerk. Dat ziet er netjes uit en zorgt voor stevigheid. Om het helemaal recht te zetten moet je het rachelwerk stellen. Hiervoor verzaag je eerst een aantal latten tot stukjes van ongeveer 20 centimeter. Die stukjes plaats je om en om tegen de rachels en de balken van het dak. Zet ze eerst alleen vast aan de voorkant. De stukjes ‘hangen’ nu als het ware aan de rachels. Vervolgens pakt u, u waterpas en kijkt u of alles helemaal recht is. Is dit niet het geval dan moet u hem opnieuw plaatsen.

  Stap 5: Isoleren! U hoeft nu namelijk alleen nog de rollen in de lengte op de juiste maat te snijden en ze voorzichtig achter het rachelwerk te schuiven. Kleed u hier wel op en trek het liefst een overall en handschoenen aan. Zorg ook voor voldoende ventilatie, anders kan het behoorlijk benauwd worden!

  Stap 6: Breng dakfolie aan. Door u dakpannen en isolatiefolie kan nog steeds nattigheid komen. Daarom plaatst u als laatste dakfolie. Dit kunt u het beste vast zetten met een nietpistool; lekker snel en efficiënt. Let er altijd op dat u ervoor zorgt dat eventuele overlappingen minimaal 15 centimeter groot zijn én dat u het folie dakpansgewijs aanbrengt. Dat wil zeggen: de hoogste laag moet altijd de bovenste zijn. Anders kan het water alsnog op uw zolder komen!

  Uw zolder is nu helemaal geïsoleerd, eventueel kunt u deze nog afwerken met gipsplaten, maar als u de ruimte niet nodig hebt, is dat niet per se nodig. Ik hoop dat ik u nu voldoende informatie heb gegeven. Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik dat graag van u.

  Met vriendelijke groet,
  Ivo

   

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Reacties zijn gesloten.