Warmtebalans

Warmteverliezen zijn onder te verdelen in transmissieverliezen en ventilatieverliezen.
Transmissieverliezen zijn afhankelijk van het temperatuursverschil tussen binnen en buiten, en van de mate van isolatie van de omhullende constructie (daken, gevels en vloeren). De ventilatieverliezen worden weer onderverdeeld in bewuste en onbewuste ventilatie. Bewuste ventilatie is het gebruik maken van het ventilatiesysteem.
Ventileren kost energie. De koude buitenlucht moet weer worden opgewarmd tot de binnentemperatuur. Als 24 uur per dag 150 kubieke meter lucht uit de woning wordt geventileerd, kost dat op jaarbasis ca. 375 m³ aardgas. Onbewuste ventilatie is het ventilatieverlies door door naden en kieren in de omhullende constructie.
Dit verlies dient beperkt te worden daarom worden tegenwoordig ook eisen gesteld aan de luchtdichtheid van de omhullende constructie.

Behalve warmteverlies is er ook warmtewinst. Denk maar aan de zonnenstraling, warmte van mensen, verlichting en apparaten die warmte afgeven. Als van de totale warmteverliezen de winsten afgetrokken worden, blijft de warmte over die door de verwarmingsinstallatie geleverd moet worden. Voor gangbare nieuwbouwwoning ligt dat op circa 1000m³ aardgas per jaar; daarbij moet dan nog het gebruik van warmwater (400m³) en koken (100 m³) opgeteld worden.

    Dit bericht is geplaatst in Isoleren. Bookmark de permalink.

    Reacties zijn gesloten.