Waarom isoleren?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom er geïsoleerd moet worden, namelijk vanwege:
1 het millieu
2 de economische motieven
3 het comofrt en de gezondheid

Het milieu
Door het verbranden van aardgas, olie en kolen komen er stoffen in onze dampkring die het leefklimaat op deze wereld bedreigen. Deze stoffen veroorzaken zure regen en het zogenaamde broeikaseffect. Zure regen ontstaat doordat gewoon regenwater deze zure (agressieve) stoffen meeneemt uit de dampkring en weer terugbrengt op aarde. Deze zure regen komt dus ook terecht op planten en vooral bepaalde bomen kunnen daar slecht tegen en sterven af.
Het broeikaseffect houdt in, dat de door de zon opgewarmde aarde deze warmte niet goed kwijt kan, vanwege de stoffen die in onze dampkring zweven. Met andere woorden: het opwarmen lukt goed, maar het afkoelen gaat minder. Vergelijk het maar met een broeikas, de warmte komt door het glas heen in de kas, maar ditzelfde glas zorgt ervoor dat de afkoeling traag verloopt
Een derde punt is de bescherming van de ozonlaag. Deze laag om deze dampkring beschermt ons tegen bepaalde soorten zonnestraling die huidkanker kunnen veroorzaken. Deze ozonlaag wordt aangetast door gassen met fluor, chloor en broomverbindingen. Berucht zijn drijfgassen, in spuitbussen (waaronder pur) en koelstoffen (CFK’s) die bijvoorbeeld in koelkasten gebruikt worden.

De oplossing om het milieu te beschermen zijn duidelijk. Ten eerste zo zuinig mogelijk omgaan met energie, dus isoleren. Ten tweede de energie die we nodig hebben, zo goed mogelijk te benutten en op te wekken. Dat houdt in streven naar een hoog rendement. Dat wil zeggen de warmte die in bijvoorbeeld aardgas aanwezig is, er zoveel mogelijk uithalen en niet via de schoorsteen in onze dampkring te laten verdwijnen. Het houdt echter ook in dat het aardgas zo goed mogelijk wordt verbrand en in  onze dampkring terecht komen.

De economische motieven

De gebruiker/ bewoner vaart er wel bij als het energiegebruik beperkt wordt. De overheid probeert zo zuinig mogelijk met energie om te gaan, zodat de aardgasvoorraden niet te snel op zullen raken. Nog steeds zijn er geen goede alternatieven voorhanden voor de gangbare brandstoffen als kolen, olie en gas. Er wordt echter hard gewerkt aan alternatieven, zoals het benutten van zonne- en windenergie.

Het comfort en de gezondheid

Een gebouw/woning dient veilig en gezond bruikbaar en energiezuinig te zijn. Isoleren heeft natuurlijk een duidelijk relatie met energiezuinigheid, maar ook met gezondheid.
Door goed te isoleren tegen koude wordt behaaglijker. De temperatuur aan de binnenzijde van de woningschil (vloeren, gevels, daken) wordt hoger.
Vooral het vervangen van enkelglas door dubbel is hiervan een goed voorbeeld. Niet voor niets werden vroeger de radiotoren of inblaasopeningen van de luchtverwarming onder de ramen opgesteld. Dit om daar koudeval te voorkomen. Door thans glas met een betere isolatiewaarde toe te passen, is het bijvoorbeeld niet meer nodig inblaasopeningen van luchtverwarming onder een raam te plaatsen.
Goed isoleren heeft ook een relatie met de gezondheid. Als er (na)geïsoleerd wordt (dat wil zeggen aanbrengen warmte-isolatie en verbeteren luchtdichtheid), dient ervoor gezorgd te worden dat er een goed ventilatiesysteem aanwezig is, anders kunnen zelfs onveilige situaties ontstaan. Slecht aangebrachte isolatie kan leiden tot vochtklanten. Hetzelfde geldt voor eventueel aanwezige koudbruggen.

Door te isoleren wordt dus een bijdrage geleverd aan het milieu worden de gebruikskosten of woonlasten lager en wordt het in het gebouw of de woning comfortabeler en gezonder voor de gebruiker of bewoner.

 

    Dit bericht is geplaatst in Isoleren. Bookmark de permalink.

    Reacties zijn gesloten.