Vochthuishouding

De hoeveelheid vocht in de woning is afhankelijk van de vochtproduktie. In elke woning dient een goed ventilatiesysteem aanwezig te zijn om het door de bewoners geproduceerde vocht af te voeren.
Een goed ventilatiesysteem bestaat uit drie componenten,toevoer van verse lucht door ventilatieroosters, in de verblijfsruimten, afvoeropeningen in de binnenwanden om de lucht via overloop en hal te transporteren naar de natte ruimten waar de gebruikte en vochtige lucht door een mechanisch afzuigsysteem wordt afgevoerd.
Omdat het in de woning praktisch altijd vochtiger is dan buiten zal waterdamp proberen van binnenuit door de constructie naar buiten te dringen. Dit wordt dampdiffusie genoemd. In de meeste situaties zal dit doordringen van waterdamp door constructies geen problemen opleveren. Behalve als er materiaal in de constructie aanwezig is dat gevoelig is voor vocht, zoals hout. In die gevallen zal de dampdiffusie vermeden moeten worden door aan de warme (meest vochtige) kant van de constructie een dampremming aan te brengen.
Een ander vochtprobleem dat tot ongezonde situaties en tot schade kan leiden is optrekkend vocht. Ook die moet voorkomen worden door in de fundering geen poreuze materialen te gebruiken die in verbinding staan met de omringende grond of door een kering aan te brengen. Ten slotte moet absoluut vermelden worden dat de vochtige, verontreinigde lucht uit de kruipruimte de woning binnendringt.

    Dit bericht is geplaatst in Isoleren. Bookmark de permalink.

    Reacties zijn gesloten.